Cili api,
limau kasturi dan Genovese basil. 3 biji limau kasturi tu tuaian sulung dari
laman. Dan Genovese/Italian basil sebagai ulam cicah sambal belacan.
Tuaian sambal
belacan hujung minggu
Daunnya yang
tebal dan rasanya yang agak “manis” serta baunya yang harum cukup sedap untuk
dijadikan ulam.
Tak sangka
pulak basil jenis ini agak mudah hidup dan subur.
Genovese/Italian
basil dah mula berbunga…
Bunga
basil muda katanya lebih sedap…
Kalau lah Italian
baca entri ni sure depa menangis terguling-guling punya, tengok cara orang Malaysia makan
basil ni…cicah sambal belacan! hehehe
salam ana,
ReplyDeletecantik basil ana..daunnya kilat berminyak gitu..mmg subur..sy pun blom pernah lg makan basil ngan sambal belacan nie..:)
wassalam ummu, basil ni sesuai plk ditanam di sini...mmg daun dia berkilat...dan kalau kita gerak2kan daunnya...ia mengeluarkan bau yang Wangi...
ReplyDeleteassalamualaikum ana..
ReplyDeletehijau berkilat daunnya.. cantek.. subur sangat nampak basil ni..
tak penah lagi makan ulam basil..
Waalaikumussalam nani...ni dah tk subur sgt nani sbb pokok dah makin tua...hehehe...tp basil ni sgt mudah jg....kalau dh ada seeds blh kita kongsi nnti...
ReplyDeleteSalam Ana....
ReplyDeletesedap makan basil ni esp kalau daun dia still muda kan....belacan pon belacan la..mat salleh rugi tak pandai mkn sambal belacan kan...hehehe
Wassalam lynna, kesian depa kan...tak tahu punyanye "kick" mkn basil ni dgn sambal belacan kan...hehehe
ReplyDeleteBestnyer sayur ctik
ReplyDeleteAlhamdulillah syukur...tima kasih sudi singgah
ReplyDelete