Ni entri bernostalgia sikit…
Hirisan halia, kunyit, bawang putih…
Jeruk rampai? Dulu ni tuan tanah kurang gemar Jeruk rampai ni.
Rasanya kurang enak. Tapi sejak akhir-akhir ni rasa macam rindu pulak pada
jeruk nenek ni.. Dan lately ni tuan tanah rasa macam sedap la pulak.
Mengenangkan kelebihan bahan-bahan yang digunakan mempunyai
keistimewaan untuk kesihatan, tuan tanah cuba buat sendiri dan berkongsi di
sini. Harapan agar resipi ini tidak hilang begitu saja. Moga-moga ia menjadi
sedekah jariah yang berpanjangan untuk arwah nenek…
Antara bahan utama yang digunakan ialah:
Halia muda
Kunyit (kalau boleh guna kunyit muda)
Bawang putih
Cuka apple (nenek guna cuka nipah)
Garam
Gula
Bahan-bahan jeruk rampai
Cara;
Kupas halia, kunyit dan bawang putih. Bersih dan toskan hingga
kering. Kemudian hiris halus semua bahan tersebut. Gaulkan dengan sedikit garam
dan gula. Masukkan ke dalam botol/bekas kaca. Tuangkan cuka secukupnya. Tutup
ketat dan masukkan ke dalam fridge supaya lebih tahan lama.
Jeruk Rampai
Jika dilihat pada bahan yang digunakan nenek dalam jeruk rampainya
ini memang sangat bernilai untuk kesihatan.
Halia, kunyit, bawang putih telah dipercayai oleh banyak kajian
mempunyai khasiat perubatan yang tinggi. Antaranya, ia boleh meningkat kadar
metabolisma, mengurangkan kadar kolestrol dan menurunkan tekanan darah. Apa
lagi ia diadunkan pulak dengan cuka apple! Almost perfect…
Selamat mencuba