Ikutkan
hati, seboleh-bolehnya semua entri yang nak dimuatkan dalam page ni hanya berlegar
sekitar kebun ja, atau tentang pokok dan tanaman saja. Tak mau melangkau
sempada!
Tapi
mana boleh pisah kebun dengan dapur, tambah-tambah pulak kita orang
perempuan…ke dapur jugak setesen nya…hehehehe
Walau
pun tajuk entri berkaitan dengan dapur/masakan tapi rasanya masih tak lari dari
kebun. Sebab masakan daging goreng ni bertemakan CILI SOLOK. Cili yang dituai
segar dari kebun.
Jadi,
jom kita masuk dapur jap…
Daging goreng bercili solok - resipi bonda
Resipinya
cukup ringkas. Yang penting ada cili solok! (sebenar
cili lain pun ok jgk hehehe)
Bahan:
250
gram daging (anggaran), halia, 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang puteh, 1 labu
bawang besar (kuning) dan cili Solok..
Cara:
Potong
daging nipis. Perapkan dengan halia, bawang putih, bawang merah yang ditumbuk
halus. Garam secukup rasa. Perap selama 20-30minit.
Panaskan
kuali dengan sedikit minyak. Masukkan daging, goreng hingga daging jadi sedikit
garing. Kemudian masukkan bawang besar dipotong bulat dan hirisan lada solok. Kacau
rata hingga bawang dan cili layu. Angkat dan hidang panas-panas!
Aromanya
hemmm…cukup semerbak mewangi…
Daging
goreng bersama cili solok ni di antara masakan ringkas yang tuan tanah cukup
suka. Itu yang sanggup tanam sendiri Cili Solok, hanya semata-mata untuk
dapatkan keaslian rasa daging goreng resipi bonda ni. Lebih-lebih kalau goreng
daging korban. Lagi la special!
Jadi,
jika ada yang kebuntuan idea mencari menu masakan, berani-beranikan lah diri cuba
resipi ni. Mudah, ringkan dan sedap (pada
lidah tuan tanah la hehehe)
Selamat
mencuba dan selamat berkebun,,,,