Kerabu ulam raja versi utara
Dalam
cuaca yang terlampau panas ni, nampaknya pokok ulam raja yang masih hensem di
laman. Menghijau subur dan tak pedulikan panas… tapi kena siram la..
Pucuk-pucuknya memang gebu…
Tuaian pucuk ulam raja
Tetiba
teringat kerabu ulam raja arwah MIL. Masih dok terasa keenakannya. Kerabu versi
utara.
Meh
kita layan resipi…
Bahan2…tentunya
kena ada ulam raja, heroin of the dish kan…asam limau nipis, kelapa parut, cili
merah or kalu nak pedas boleh boh cili api, sikit belacan dan garam, bawang
merah.
Caranya
cukup simple. Tumbuk semo bahan-bahan tu dan gaulkan dengan pucuk ulam raja
yang telah dihiris halus. Dan perahkan asam limau nipis. Dah. Best dimakan
dengan nasik panas-panas. Tak da lauk pun ok!
Bagi
orang macam tuan tanah, yang suka pada resipi ringkas-ringkas boleh la
cuba…memang tak menyesal…