Peria pantai antara pokok yang agak popular bagi orang utara. Tapi
peria ni kita tak makan buah tapi pucuknya.
Sebelum ni tuan tanah selalu dok tengok pucuk-pucuk dijual
dipasar-pasar. Tapi tak pernah pulak mencubanya. Beberapa bulan lepas, sempat
bersembang dengan kakak yang menjual kat pasar tani, macam mana makan pucuk ni.
Mengikutnya pucuk ni boleh dibuat ulam, masak lemak dsbnya. Dan, yang
menariknya mengikut kakak tu pokoknya boleh ditanam dan senang hidup.
Tuan tanah pun dah mula terpikat.
Apa lagi, misi pencarian bermula!!! Jelajah nuseri…tak
jumpa…mengikut toke nuseri pokok ni jenis pokok meliar dan banyak terdapat kat
kawasan kampung-kampung…
Syukur.
Beberapa hari lepas tu, ada ofis mate bercerita pasal pucuk peria
ni…mak dia suka masak buat sayur. Sedap katanya!
Haah..pucuk dicita ulam mendatang lah, nampak nya ni.. Mula lah usaha
membedek… Ringkaskan cerita, 2 minggu kemudian dia bawa satu polibeg pokok peria pantai yang mak dia dah semai…terharu
sangat. Jazakallahukhairan…
Sesampai ke rumah, tuan tanah terus pindahkan ke pasu. Memang betul
la, pokok ni cukup lasak dan senang hidup. Hanya beberapa hari lepas tu dah nampak
ada tunas-tunas baru muncul.
Pokok peria
pantai semakin rancak berpucuk
Daun peria pantai dipercayai dapat mengawal tekanan darah dan
kadar gula dalam darah. Tapi yang paling dan sangat menarik daunnya akan
berbuih apabila diramas. Ia telah digunakan sebagai sabun, untuk penjagaan
kulit oleh nenek moyang kita sebelum ni.!
Subhanallah