Lama dok fikir nak pilih pokok yang sesuai ditanam depan rumah. Pokok yang senang hidup, rimbun dan mudah dijaga.
Tujuannya untuk mengurangkan bahang
panas dan silau terutamanya di musim kemarau. Jugak, sebagai pengadang supaya
terlindung sikit pintu utama kami dari terus mengadap jalan.
Jadi, bermula lah misi mencari pokok
yang dihajati, dengan melawat taman-taman perumahan sekitar, tengok mana-mana
pokok yang sesuai… Cari punya cari…
Mr BAMBOO ni… telah menjadi pilihan
hati…
Jadi apalagi, beli 2 anak pokok. RM10
tiap satu. Terus tanam kat atas bahu jalan bertar di luar pagar depan rumah.
Pokok buluh ni tumbuh dengan baik. Cepat
membesar dan tahan cuaca panas.. Dalam masa 6 bulan saja, dah hijau merimbun..
Tenang dan sejuk mata memandang!
Rumpunan
buluh madu…
Rimbun
menghijau…melambai-lambai ditiup angin
Nampaknya, buluh madu ni pilihan
sesuai..serta menepati hasrat kami, untuk menyerap haba panas dan silau cahaya
matahari!
Kebelakangan
ini tumbuh banyak rebung-rebung baru…
Apa yang menariknya, rebung buluh madu
dipercayai boleh, sedap dimakan dan berkhasiat. Tetapi tuan tanah belum pernah tuai
lagi rebung buluh ni..
Ada sesiapa yang pernah masak rebung
buluh madu?
7 comments:
Kakak tak tahu bezakan buluh madu ke apa Ana. Tapi kakak suka beli rebung yg belum bersiang di pasar. Kalau yg rendam kakak tak suka...
Haa..rebung ,,teringat sorang kawan hantuu..rebunggg.hehehe
Cantik pokok buluh yang rimbun tuu
Salam Ana,
Buat masak lemak kuning dear.. sedapnya!
ooo ni namenye buluh madu...laa lieya baru tau...kat putrajaya ni byk kat alamanda tu...rimbun sampai dah jadi bumbung jalan hah ....cantik jek suasana sebab redup....
rebung buluh madu ni sedap masak lemak campur dengan perut lembu..rasanya rebung ni dah boleh tuai ana, takut kang terlambat dah jadi buluh pla.ehe..
Eh, kak kalau rebung ni memang favourite punya. Masak apa pun sedap.Gulai dengan daging, masak lemak dengan ubi & asin2..pajri..eh, semua sedaplah..
Salam kak ana, rebung buluh madu memang boleh dimakan, saya selalu buat masak lemak atau pajeri jer, kalau sebelah kedah, rebung boleh dibuat acar dan rendang kering macam kita masak serunding daging.
Post a Comment