Nasi ulam utara versi “instant”
Kalau nak dikunyah bunga telang dan ulaman ini
mungkin tak terlarat nak habiskan semuanya. Terutamanya bunga telang ni. Kalau
tak dikutip, esoknya semua akan layu! Kadang tu kalau tak sempat buat apa-apa,
masukkan dalam karung plastic buat frozen.
Bunga-bunga telang, biru menawan..
Petang semalam kutip bunga telang, bersama dengan
pucuk-pucuk ulam yang semakin segar selepas hujan beberapa minggu kebelakangan
ni!
Daun cekur, ulam raja, samak, peperomia, serai
acheh, mengkudu
Memandangkan rencah nasi ulam dari SIL masih ada…
Apa lagi terfikir lah menu ringkas untuk makan malam kami. Nasi ULAM utara!!!
Cukup ringkas. Cuma masak nasi. Sejukkan sekejap. Lepas tu masukkan rencah nasi
ulam dan gaul bersama dengan rincikan bunga TeLang berserta ulam-ulaman.
Menariknya tu kita boleh makan berbagai jenis ulaman
dalam satu hidangan. Kadang tu ada ulaman yang kita kurang gemari, (i.e pucuk
mengkudu dsb.), sebab ada rasa pahit yang kurang enak pada lidah. Tapi kalau dah digaul macam ni tak terasa lah sangat
Jadi, kepada sesiapa yang ada bunga telang dan ulaman di
laman boleh cuba!
17 comments:
Salam Ana,
I lupa nama pokok yang di sangka rumput tu. Dukung anak eh?
huwaaa, presentation menarik tapi yang penting berkhasiat, kalah kat pasar tani, ada ikan masin sedap ni....
oh, tak pernah terpikir nak jadikan bunga telang salad nasi ulam. Boleh tiru ni..tq.
nasi ulam yer ana...memang dia ade rencah jugak yer...mesti sedap kan ngan pelbagai ulam tuh..:)
Ana,
Update lah resepi rencah nya jugak... :)
1. honey;
wassalam.
yg nmpk mcm rumput tu peperomia atau setengah org panggil pegaga air...
tang resepi tu...nnti i pi tanya my SIL..hehhehe
2.sud@is;
hehehe...ingat pasni nk ambik 1 lot kat pasar tani lah...
3. Normala Saad;
bunga telang mkn raw sedap jgk, kak
4. UmmuAidan-Arissa;
Nasik ulam utara ni simple sikit ummu, bebeza dgn nasik kerabu...full of herbs...
Cuba Ana turunkan resepinya di sini boleh kakak tiru.
Bunga telang ni buat nasi kerabu pun cantik..
assalam ana…menariknye nasi ulam utara. ros dok tahu ni. mmg ada jual rempah khas ke? yg ros tau nasi daging je. heheh bagi la resepi atek
dalam byk2 ulam tu pegaga air tak pernah try...selalu cabut buang je
cantik! the best part of fried rice is u can put in everything that u hav..good!
Peperoma tu mcm tak sanggup makan je sebab dah ada dlm mind set sejak kecil bhw ianya jenis rumpai... one fine day kena try juga ni sebab health property nya... bunga telang memang melimpah ruah kat sini... dah tahap tumbuh buang :)
1. Kakzakie;
bab2 resepi ni saya lemah sikit kak...sebab rencah nasi ulam ni tak penah buat seniri selalunya dapat dari kak ipar... since kakzakie berminat... mula cari talian hayat hehehe...saya letakkan resepi kat ruang komen ni nnti...
2. rostina76;
Salam ros...nasi ulam utara ni tak dok rencah mace nasik daging tu ros. Resepi simple je, cuma kena ada byk daun ulam beza dgn nasik kabu kito tu...nati ambo tulih resepi bawoh sekali...hehehe
3. nadia rashid;
sama la kita nadia...lo ni baru belajar makan...
4. olive;
extremely true! hehehe
5. suka suka;
tapi kak mar bila di rincik halus dan gaul dengan rencah kita tak perasan mana satu rumput tu...hehehe
RESEPI RENCAH NASI ULAM UTARA:
lengkuas - parut
halia - parut
serai - parut
lada hitam - blend kering
kerisik
ikan gelama masam dibakar (ambik isi)
udang kering - sangai n blend kering
ulam-ulaman dirincik halus
CARA:
Cukup mudah;
gaul semua bahan2 tersebut dan imbangkan mengikut citarasa.
Sedap di makan dengan sayur keladi.
@na boleh tunjukkan penuh pokok bunga telang tu..akak x penah tengok lagi..:)
Warna Warni nasi ulam memang membuka selera.
Salam @na,
Menarik ni resepi rencah nasi ulam utara! Yang ikan gelama masam tu, ikan gelama pekasam ke?? Cantik nasi ulam dengan biru telang tu ya! Mak Aji panggil pegaga air ti sirih air. Peperomia namanya juga ya!
1. kakyon;
kalau baca n3 saya ari ni, kakyon akan berkenalan dengan pokok telang...
slmt berkenalan...
2. Tukang Kebun;
betul tu...warna semulajadi ni mmg istimewa...
3. Ummu Madihah;
Salam mak aji;
ikan gelama masam ni bukan ikan pekasam,...jauh bezanye tu mak aji hehehe...
ia ikan kering yang dimasamkan, belah utara ni mmg femes....sedap digoreng...dan sgt gebu!!!
Post a Comment