Nampak je nasi ulam teringat cekur manis. Nasi ulam kedah memang
ummph.. Full of herbs.. Pucuk cekur manis di antara ulam/herba utama dalam nasi
ulam ni. Kalau tak ada daun cekur, macam tak lengkaplah rasa nasi ulam tu.
Bauan dari pucuk cekur boleh membangkit aroma dan membuka selera penggemarnya.
Wanginya memecah liur!
Nasi ulam ni memang menjadi kegemaran aku. Jadi nak tak nak aku cuba
belajar buat sendiri. Jadi aku tanam cekur di laman rumah sebagai sumber ulam
utama. Tambahan pula, pucuk cekur jarang dijual kat pasar. Lagi pun pokok herba
ni senang hidup dan mudah dijaga. Cuma ia perlu cukup air
ni la herba ala-ala chipsmore tu..
Bagi aku herba cekur ni cukup unik. Daunnya agak tebal dan
hijau. Dan ber-ubi. Bila daunnya cukup matang, jika tidak dipetik ia akan
kering dan pupus. Tinggal la pasu kelihatan kosong, seolah-olah pokok tu dah
mati! Tapi tak sebenarnya…mungkin ia sedang melalui proses hibernasi kot!
Tapi
berapa lama lepas tu, jika disiram, pokoknya tu akan bertunas balik dan subur
semula. (ala-ala chipsmore - sekejap ada sekejap hilang) Begitulah pusingan
hayat herba hebat ni
Subhanallah. Begitu unik ciptaanNYA
4 comments:
Pokok nie orng buat ulam yer..rsnya cam baru first time tgk nie....
dah coba tp x berapa nahi dengan baunya,, wpon khasitnya baik...rugikan
@ummuaidan, mungkin cekur ni boleh dikategori sbgai ulam eksotik kot..sbb sesetengah org tak suka baunya... tapi ia sgt mudah grow! Klu ummu berminat boleh saya htr ubi cekur utk tambah koleksi di kebun.
@sud@is, nape ngan baunye? tak suka ye...tutup je idung masa makan...hehe
Saya sangat suka ulam ni. Arwah mak mertua mmg rekemen saya amalkan ulam ni. Siap dia suruh ambik tanam kat rumah. Pernah juga dia buat kerabu ulam ni. Mmg sedap!!
Post a Comment