Tuesday, May 31, 2011

Risau Membawa Stress - Tip Pilihan Irfan Khairi

Pernah tak anda merasa stress atau tension? 

Punca utama stress datangnya daripada kita "risau" sesuatu. Bila kita selalu risau, itu yang menyebabkan stress. Dan stress pula banyak mengakibatkan penyakit

Ada research mengenai "risau" mengatakan:
  • 40% orang risau pada sesuatu, tetapi sesuatu yang dirisaukan itu tidak terjadi pun
  • 30% orang risau pada perkara-perkara yang sudah lepas dan tidak boleh diubahkan pun
  • 12% orang risau tentang kesihatan
  • 10% orang risau tentang perkara-perkara yang amat kecil
  • 4% pula risau tentang perkara yang akan datang dan tidak boleh kita ubah pun
  • Manakala 4% lagi adalah risau yang boleh kita lakukan sesuatu!
Jadi, next time anda risau dan terasa stress, lihat kembali statistik ini. Risau anda dalam % yang mana? Mudah-mudahan ianya akan mengurangkan stress anda!

Bila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa sahaja cita-cita kita.


Sumber: kotak emel dari – Irfan Khairi

2 comments:

S..U..D..@..I..S said...

risau buat jiwa kacau..
nak kata tak risau pun perlu risau juga supaya ada langkah berjaga2,,tp jagn over sudaaa...

bila risau2an main freecell..pandang kiri kanan..lampu hijau jalannn..hehe

@na said...

sud@is kalau dah risau mana boleh main freecell lg... lampu hijau pun tk boleh jalan jugak...RISAU!!!!