Monday, May 13, 2013

Tips mudah mulberry berbuah lebat!


Mulberry pokok yang amat mesra alam. Kalau kena gaya ia mudah hidup dan mudah berbuah.

Tips untuk mendapatkan pokok mulberry berbuah lebat rupanya sangat mudah. Caranya hanya kena rajin dan selalu trim dahan-dahan pokok mulberry ni. Pangkasan dahan akan menggalakkan pertumbuhan tunas-tunas baru. Pokok mulberry akan berbuah sekiranya ia bertunas!
 
Kadang sayang jugak nak potong dahannya ni…

Selepas beberapa minggu kita akan dapati pada setiap tunas baru itu akan muncul buah-buah mulberry muda. Buah mulberry muda berwarna hijau dan berbulu putih.

Buah mulberry berbuah pada setiap tunas baru!

Selain dari pokok mulberry akan berbuah lebat, kita juga berpeluang memetik pucuk-pucuk muda, sama ada untuk dibuat teh atau dijadikan sayur! Sup sayur pucuk mulberry memang enak.

Tips ni sebenarnya dari hasil “lawatan” ke kebun mulberry ummu madihah yang kita kenal sebagai mak aji. Setelah di apply kat pokok mulberry sendiri memang terbukti berhasil!

Jadi entri ini bertujuan memanjangkan info berguna ni untuk perkongsian bersama. Terima kasih “daun keladi” mak aji.
 

24 comments:

ummuaidan said...

betul tuh ana drpygsaya bc pun gitu..rajin2 cantas..dptlah byk buah kan...:)

yan's cottage said...

Salam @na....

memang macam tu...kalau nak sentiasa berbuah....

p/s:@na yan nak tanya ada kah buah pepesan bulat tengah tertanya2 nie.. kalau nak tengok rupanya jom singgah blog yan permata hati mama.

suka suka said...

assalam @na... berapa umur pokok tu.. besar dan tegap nampaknya... akak baru aje kematian pokok ni... nak order semula keratan dari En Iskandar..

Ibu Qistina said...

besar pokok mulberi @na,Terima kasih sebab sudi kongsi tips. Teringin nk tanam tp mulberi,rasanya kalo tanam dalam pasu x hidup kut. hehe.

lynnhelite said...

tq for the tips!! br tanam.. brapa lama lah nak tunggu rendang mcm ana punya erk

nadia rashid said...

nanti akan dicantas2 ranting pokok...pokok sy kecik lagi...dahan tunggal je ada

Mixed-family in da house.... said...

Betul sekali. Saya pon dulu sayang nak trim, tp mak aji nasihatkn trim. Mmg lebat berbuah lepas trim.

Tak pernah try mkn lg pucuk nyer. Sedap eh? Boleh lah try wat sayur air....

@na said...

1. ummuaidan;
memang ya lah ummu...lps jer cantas ranting, tk smpai seminggu byk tunas baru tumbuh..

2. yan's cottage;
ok yan, pasni akn lawat ldg permata hati mama pulak. tima kasih yan

3. suka suka;
salam k mar, dlm 2 tahun..satu pokok lg tu mati jgk k mar..tp kalu dh hidup senang pulak dia berbuah..

4. Ibu Qistina;
Ibu Qis, bagus mulberry selain dari buah pucuknya pun kita blh mkn. boleh idup dlm pasu,tp pokoknye tk besar sgt la kut...

5. lynnhelite;
pokok ni dlm 2 tahun lynn, sbb tanam atas tanah kot..dia cpt besar dan rendang..

6. nadia rashid;
tunggu dia besar sikit lg kot nadia baru cantas...tp nadia pokok mulberi mmg cpt bertunas tapi kena siram lebih sikit la..

7. Mixed-family in da house;
dini, meme sedap wat sayur air...try la

@na said...
This comment has been removed by the author.
NJ said...

mula2 tanam memang berbuah.walau pun pokok kecik je lg.. bila dah besar sikit langsung tak tumbuh ..mungkin boleh cuba tips ni.. :)

Ummu Madihah said...

Salam @na,

Alhamdulillah @na juga buat seperti yang Mak Aji buat untuk menggalakkan mulberi berbuah ya! Mak Aji belum pernah makan pucuknya dan buat teh drp daunnya, bolehlah Mak Aji cuba ya!

HoMeDa said...

Assalamualaikum kak/cik ..... saya nak tanya tang mana saya buleyh dapat benih mulberry nih??....susah nak jumpa .....saya duk di alor setar Kedah ...

JunAina said...

Saya belajar sesuatu yang baru mengenai pokok ini. Balik kampung nak try buat teh dan masak sayurnya nanti.

Shaifful Mohd said...

Salam.sy ada menjual keratan mulbery melalui pos laju rm10 bg 10 keratan. Kalau berminat email sy di shaifful870917@gmail.com . Maaf tumpang blog.

Shahida Dzulkafli said...

Setuju.. saya buat begitu dan Alhamdulillah buah nya makin banyak..

azizah hamid said...

Saya tnam dlm pasu saja,Alhamdulillah,dh brbuah

Faiz Kamaro said...

No fon takde ke..??

Faiz Kamaro said...

Saya berminat nak brli biji benih mullberry tu..
Wasapp 0145408801

Jiwa tani said...

salam

Unknown said...

Lama dah mncari benih ni.. bg no tel

Unknown said...

Lama dah mncari benih ni.. bg no tel

aira sofia said...
This comment has been removed by the author.
aira sofia said...

Lama dah mncari benih ni.. bg no tel

nikilas said...

pokok sy x nk berbuah walaupun di trim kenapa yer??? ada sapa tau x bagaimana nk bg pokok tu keluar buah...... baja dah letak..... garam dah tabur..... mohon
pandangan dari otai 2