Thursday, May 9, 2013

Pucuk pepasan sebagai pengganti!


Seronok tengok hasil kebun kawan-kawan. Semuanya segar dan subur-subur belaka.

Kebun sendiri masih peringkat semaian. Tak sabar nak tunggu. Tiap hari dok belek. Tiap hari dok kira daun baru. Iessyyh rasa lambat bebeno!

Tapi terubat jugak dengan kemunculan pokok-pokok pepasan merata-rata dalam laman. Terima kasih tiny garden yang telah mencelikkan saya tentang kelazatan pucuk pepasan ni. Pucuk pepasan ni sangat sedap dibuat sayur air atau masak telur dadar.


Buat masa ni hanya pucuk pepasan yang ada untuk tuaian


Pepasan merimbun…tak siram pun…

Dulu ni kalau nampak jer pokok ni muncul terus cabut buang jer, menggangu tanaman lain kononnya..

Tapi dengan info yang dikongsi oleh kawan bloggers di entri lepas, rasa sayang untuk membelai pepasan mula timbul. Terima kasih semua

 

17 comments:

smRose said...

nak jugak pokok pepasan tu....

zamzurina zulkafli said...

first time dgr pokok pepasan ni

@na said...

1. smRose;
boleh2 emel address ke anzaujah@gmail.com sy akn htr bila ready. InsyaAllah

2. zamzurina zulkifli;
sama zam, saya pun baru je tau pokok ni boleh dimakan.

nadia rashid said...

baru tau boleh dimakan pucuk nya..:D

ummuaidan said...

belum pernah tengok atau dengar lagi na pepasan nie..sdap tak rsnya?

S..U..D..@..I..S said...

banyak taktau jenis2 pokok-pokok yang ana cerita nii..haiiii kena p lawat 1 hr nnt..

@na said...

3. nadia rashid;
nadia, saya pun tiny garden yg bg tau...

4. ummuaidan;
ummu pokok ni pokok liar, tumbuh merata2...tak tau pun sebelum ni pucuk dia blh mkn, nasib baik tiny garden gitau..

@na said...

S..U..D..@..I..S;
hahaha...sy pun baru tau...ingat pokok liar rupanya blh mkn dan berkhasiat...mai-mai la

Tiny garden said...

Sukanya tengok pepasan Zamzurina yg subur tu. Saya cukup suka bunganya yg putih tu terutama pd hari hujan renyai2, terasa begitu segar. Pepasan saya diserang sejenis 'ladybird' kuning, habis dimkn daun2 dan terpaksa dipangkas sampai pangkal. Yg bestnya pepasan akan tumbuh semula.

@na said...

Tiny garden;
tima kasih bg info ni...bunga tu boleh mkn jgk ke?

Nudabuffy said...

pepasan ni macam timun kan? Bunga timun orang makan, so possibly boleh makan juga.. Siapa tahu?

@na said...

@Nudabuffy; betul nurul buah dia mcm timun...selalunya kalau pucuk confirm blh mkn...maknanye bunganya pun blh mkn jgk la kan...

zamzurina zulkafli said...

bukan pepasan saya...

TukangKebun said...

Senang tumbuh dan bunganya pun menarikkan.

Amal Hayati said...

pucuk pepasan.. tak pernah dengar.. mcm pokok buah letop ja..

yan's cottage said...

salam @na....

rugi pula rasanya...dulu banyak pokok nie...kat rumah yan ingatkan tak boleh makan dan menyemak je pastu racun....habis semuanya...kempunanlah jawabnya he hee....

@na said...

1. zamzurina zulkafli;
dia tersilap tu, awin...hehehe

2. Tukang Kebun;
memang pun, tak payah siram pun diana...bunga dan daunnya cukup cantik...

3. Amal Hayati;
sama la kita...pokok ni tiba2 je tumbuh kat laman...

4. yan's cottage;
hehehe rezeki lalu depan mata tu yan...