Monday, October 5, 2015

Apa nak buat dengan rosel??




Giant rosel kami dah boleh kutip hasil. Ni tuaian petang kemarin.

Setimbun rosel…

Alhamdulillah. Lebat sungguh buahnya. Sampai meluyut ke bawah…

Gebu-gebu buahnya…

Menengokkan rosel tengah rancak berbuah ni..tefikir jugak selain cordial, agak-agak apa lagi menu yang boleh dibuat bertemakan rosel ni.. Tak kan hari-hari nak minum ayaq rosel ja kan…hehehe

Harap sahabat blogger berkongsi dan bercambah fikiran di sini…

Tima kasih semo dan selamat berkebun




6 comments:

Kakzakie said...

OK cadangan kakak buat Ana jadikan jem sapu pada roti
Masa buat jus jgn buang bunganya masa tapis
Ambil bunga tu lecek dgn pelecek pisang tambah gula sikit, perahkan lemon sedap tau utk dijadikan jem. Cubalah..

Endah Murniyati said...

Suburnya... Saya kadang buat roselle syrup atau roselle tea.

❤Kamsiah❤ said...

akak pun tau buat jus dan jem ja..bkn main lebat buahnya ya..

Normala Saad said...

cantiknya roselle Ana. Pokok kak entah kenapa buahnya jadi kemetot, pokok punyalah subur...

Julie M said...

Assalamualaikum Kak Ana..
wah suburnya pokok roselle tu..selalunya org buat jus kan roselle ni hihi..buat kek roselle kak..mesti sedap tu..nyum2..

TukangKebun said...

Minum banyak jusnya pun takpe Ana lebih-lebih lagi masa jerebu ni boost immune system hehehe...kalau buat jem boleh buat inti kuih tart pula.