Wednesday, October 7, 2015

WW# - Apa bezanya?



Antara dua rosel,
Rosel ini


dengan,
Yang ni
 

12 comments:

Kakzakie said...

Yg bawah daun dia jarang org buat sayur
Tapi yg atas biasa daun dia boleh buat sayur
Tapi pokokyg atas besar
Pokok yg bawah kecik tapi buah biasa banyak

Hihi... macam bagus aje kakak ni Ana.
Itu persepsi kakak based on pokok yg kakak ada.

Ndra Jamal said...

saya ada yg atas tu. yg bawah tu tgh nak cari benih.

suka suka said...

Sama mcm Ndra .. akak tiada benih spesis yg bawah tu..

@na said...

1. Kakzakie;
expert betui kakzakie pasal rosel ni...hehehe...baru tahu pokok yg atas tu buat sayur...kami baru tau ja ada rosel jenis ni...selalunya dok buat sayur daun rosel jenis kt bwh...sbb yg tu ja kami ada...hehehe
tima kasih kakzakie..

2. Ndra Jamal
nmpk nya kita terbalik ni...akak ada yg jenis kt bawah...yg kat atas baru ja tahu dari ofis mate...
tima kasih sudi singgah..

3. suka suka
ooo kak mar pun dah ada rosel jenis kat atas tu ya...hehehe...

Adry@Daun said...

As salam @na,
Nak tambah sikit lagi info. Pokok yang atas tu dikenali dgn nama 'asam paya' oleh penduduk di bahagian Utara Malaysia. Pucuknya digunakan sbg bahan masakan dan ada dijual di pasar. Pokok asam paya yang juga adik beradik dengan rosel dan kenaf ni tumbuh liar di kawasan terbiar. Sedara mara lain pokok ni adalah bunga raya dan bendi.

Julie M said...

Assalamualaikum Kak @na,
Warna roselle tu lain sikit kan, yg bawah tu gelap skit..

Bunda_nora said...

Bunda pernah tengok pokok dan buah rosell yang gambar bawah tu...

Fida Z Ein said...

Kaum india selalu gunakan dalam masakan mereka kalau tak silaplah...untuk pokok yang atas tu....sebab pernah tengok rancangan masakan makanan india...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

TukangKebun said...

Pucuknya belum buat testing lagi.
Buahnya level masam berlainan.

Norish.NN said...

Salam..Sis Ana..boleh share biji benih yg telah matang? :-)

TukangKebun said...

Salam Ana.

Terima kasih singgah.
Lama tak dengar khabar.