Friday, May 27, 2016

Tridax daisy di laman kami

Bila terbaca post kak mala (Green Eye's), tuan tanah (tt) nak jugak post tentang tridax daisy yang tumbuh melata di laman.



Tridax daisy yang terbiar di backyard

Memang tak sangka rumpai yang selalu diangap pengacau ini, merupakan herba kurniaan Allah yang amat bernilai dari segi perubatan. Tima kasih kak mala kerana memberi pencerahan yang terperinci dan bermanfaat. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk post tridax daisy - Green Eye's

Di musim panas lepas, tridax daisy (namanya pun baru ja tahu dari kak mala) ni lah yang hidup subur, cukup ceria dan berbunga meriah sekali. 


Tengok, betapa suburnya....

Ketahanan daya hidupnya sangat tinggi. Sedangkan tanaman lain rentong dan kecundang dengan sang el-nino. Patut ia amat berkhasiat.


Bila diamat-amati memang cantik...melatari laman yang gersang

Sempat jugak tt gunting dan pungut bunga tridax daisy jadikan bouquet hiasan meja ruang tamu. 


Bunga-bunganya secomel namanya...

Subhanallah...

8 comments:

Normala Saad said...

Wah Ana banyaknya bunga ni...dah boleh buat ladang ni...dah try buat teh ke..

Bunda_nora said...

Memang cantik bouquet tridax daisy tu... kecil molek...

Honey said...

Salam Ana,

Lama tak nampak you. Apa khabar? I pun ada petik coat button ni and letak dalam pasu. Comel kan? Hehehe.

Kakzakie Purvit said...

Ehh... betullah cantik Ana bila dah masuk vase
Kalau dah penuh melata kakak rasa nak buat 10 vase pun boleh ni:)

@na said...

1. Kak mala:
Bukan boleh buat ldg, tp mmg dah mcm ldg...hehehe...tapi teh belum buat lagi..In Shaa Allah akan cuba...

2. Bunda_nora:
Mmg sweet bunda tp cpt layu...

3. Honey:
Wassalam honey...ada ni..tp i ni mcm chipsmore kjp timbui lama tenggelam hehehe...mmg comel bunga ni...sgt unik kan...thanks honey

4. Kakzakie Purvit:
Sweet kan kakzakie...rasanya kat laman kakzakie mungkin ada tu...sbb dia hidup mcm rumpai melata...

Husna Rahman said...

cantik...tp tertarik sgt ngan namany..tridax daisy!!

TukangKebun said...

Masa zaman kecil memang rajin kutip kumpul macam Ana dan anggan-anggan kutip wild flower daisy macam dalam buku Western :).
Musim kemarau rumput boleh kering tapi herba ini celah-celah simen pun hidup bahagia.

Madelin Ubah said...

Hi kak ana..boleh minta tridax ni...dh cr x jumpa pula..nk jg cuba menanamnya