Monday, October 10, 2016

Mulberry muda

Mulberry. Bila diberi hard pruning terus keluar pucuk2 baru. Dan best nya tu, bila ja berpucuk, putik2 buah mulberry pun menyusul...

Giant mulberry

Sementara tunggu buah mulberry ranum tuan tanah (tt) nikmati dulu pucuk2 muda mulberry. Pucuknya cukup enak. Boleh dimasak lemak cili api, lemak putih, sup atau sayur bening. Bagi tukang kebun yang kurang rajin macam tt ni, memang amat berbaloi tanam mulberry....

Tuaian pucuk2 muda mulberry 

Rupanya ada dua jenis mulberry dalam koleksi laman kami. Baru tt perasan. Tu pun bila ditegur seorang kawan yang datang berkunjung ke rumah tempoh hari. Giant mulberry dan satu lagi tt namakan saja mulberry kecik. Since ada yang giant kan...

mulberry "kecik"

Bila diamati-amati bentuk daun antara keduanya ternyata ketara perbezaannya...

atas: daun giant mulberry
bawah: mulberry kecik

Tapi bagi tt, pucuk mulberry "kecik" lebih sedap dijadikan menu masakan berbanding pucuk giant mulberry.... Namun begitu, buah giant mulberry lebih manis dan lebih besar. 

Nama pun giant kan?? 




6 comments:

Juls Julie80 said...

Assalam..

salam ziarah & follow...

seronoknya tgk hasil bercucuk tanah..termenung sekejap memikirkan balkoni yg sekangkang kera tu..huhu

Kakzakie Purvit said...

Oh... kakak baru tahu ada yg bentuk daun bawah tu
Yg daun cantik rumah kakak tak ada. Ini yg jeles ni Ana hihi...

Pucuk muda dia memang sedap buat masak sayur. Kakak pun suka:)

cik chinta said...

salam, boleh minta benih batang nya? huhu..

Endah Murniyati said...

Saya tanam mulberry, sepertinya jenis mulberry kecil, tapi daunnya curly merana.

TukangKebun said...

Mulberry memang banyak jenis.
Dipecahkan kepada beberapa~
1)Morus alba
2)Morus nigra
3)Morus rubra

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL