Wednesday, November 6, 2013

Diam-diam karot…


Rasanya karot pun macam ubi…diam-diam berisi.

Karot ni sama “umur” dengan keledek tempoh hari. Keledek dah berisi dan sudah digali.

Patutnya karot pun dah berisi ni…tapi pasti!

Karot jenis paris market..

 Kalau ikutkan karot jenis ni ubinya bulat-bulat, tak memanjang seperti karot yang biasa kita tengok kat pasar atau pasaraya.

Tak berani nak gali lagi, takut belum matang. Sebab kalau dah cabut, tak boleh nak tanam semula untuk sambung proses tumbesarannya!

Jadi, macam mana nak tahu karot dah berisi? Pada sesiapa yang ada pengalaman tolong share ya…

Tima Kasih

 

16 comments:

adrianna syaz said...

Wah..mnjadi carrotnya..sya semai x pnh nk tumbuh..x tau la knapa..huhu

@na said...

tapi belum tentu berisi ni...hehehe

Tiny garden said...

2 pokok paris market yg saya tanam tak der karot pun. Lagi satu jenis rasanya dari blog tanam sendiri ada nampak karotnya di permukaan tanah.

ummuaidan said...

SALAM ANA,
biasanya kalau dah berisi boleh nampak dr pangkal batangnyer pun..takpun galilah sikit jer pd permukaan..kalau ade ubi mmg blh nampak jer..

olive said...

Wish u all the best @na. i tak berani nak komen sebab carrot i failed...hahahah

suka suka said...

Syukurla da membesar... kali ni k mar tak berjaya dengan carrot...sabarje la

Lynna Ghani said...

salam ana...saya pon ada tanam paris market ni...semai last week...tp sampai la ni tak sprouting pon hehehe

@na said...

1. Tiny garden;
ooo ye...kalau mcm tu kita cuma blh mkn daun je la kot...hehehe

2.ummuaidan;
Wassalam ummu, tgk btg tu kurus je...mcm tk confident ada karotnya...tk nmpk tanda langsung...ummu,kalau ikutkan berapa lama karot akn berisi?

3. olive;
tq2 olive....hahaha

4. suka suka;
harapkan daun jer la k mar...hehehe

5. Lynna Ghani;
Wassalam lina, mmg lmbat pun lina...dan susah nk jg...ni pun dh 8 bln..

yan's cottage said...

maaflah ye....tak ada pengalaman lagi tanam karot nie....selalu beli je....

nadia rashid said...

pernah semai jugak carrot jenis ni...pokok rimbun...tapi tak menjadi ubi...mungkin sbb tanah kurang nutrien...apa2 pun semoga berjaya dapat kan carrot nya..:D

@na said...

1. yan's cottage;
hehehe....tk pa yan...

2. nadia Rashid;
hrp ada lah karot ni..nadia hehehe

Awin said...

tukang kebun diana pakar bab ni. saya angkat tgn. radish yg berjaya. karot belum lagi. masih mencuba.

@na said...

hehehe...nk kena pi tanya diana ni..

@na said...
This comment has been removed by the author.
Tiny garden said...

Memang saya pernah tuai daun utk goreng dgn telur dan buat sup. Buat ulam pun sedap.

MK Collection said...

Wah lobak merah kan....pernah tanam dulu tapi lambat bercambah yer lobakmerah ni...