Wednesday, November 27, 2013

Rabu Tanpa Kata : Tomatillo menjadi-jadi


Subhanallah…

Uniknya buah tomatillo

 
Bergayut-gayut

 
Tengah galak berbunga

22 comments:

sud@is said...

wauuuu!! tak terkomen nk tanam jugak nk tanam jugak,

Ibu Qistina said...

Assalam @na,

sukanya tgk bergantung mcm tanglung rupa...cantik,menarik,tertarik...hehe. @na nk masak ape dengan tomatilla tu. :)

Pedasdanmanis said...

Wah @na, bukan main lai tomatilo tu berbuah.. tahniah2..

Tarique Syahman said...

Assalamualaikum,

Cantiknya buah tomatillo ni..rasa dia camna eh? Lepas ni nak kena try tanam lah..sekarang ni cuma ada tanam cherry tomato.

http://backyardgartner.blogspot.com/2013/11/cherry-tomato-4.html

Silalah lawat kalau tak keberatan. Thanks.

cucubulat said...

salam..wah @na lebat betul buahnya,,jeles saya tengoknya,,hehe

@na said...

1. sud@is;
kan hari ni RABU? hehehe

2. ibu qistina;
wassalam, betul22...mcm tanglung kan...hehehe...mmg comei...takat ni tk penah masak apa2 lg terus mkn fresh je...

3. Pedasdanmanis;
heran pun ada jgk, masa semai bukan main susah nk idup kan? tp bila dah hidup, berbuah tk berenti...syukur

4. Tarique Syahman;
Waalaikumussalam. rasa manis2..nk kata mcm cherry tomato pun ada, tapi berbeza lah...susah nk explain...mmg sedap jgk..
tima kasih sudi singgah dan singgah2 la selalu ya

5. cucubulat;
wassalam...syukur rezeki...hehehe

ummuaidan said...

assalam ana
wah banyaknyer buah tomato tilla nie..kalau makan gitu jer ade isu yg kat dalam kan..mesti sedap kan..

saodah ismail said...

Salam ana,

Subur pokok ni ya. Buah yg kuning tu mesti sedapkan.

Kakzakie said...

Oh.. ini nama scientific dia ye. Kakak panggil buah cimplu'an hihi... Kakak pun pernah buat N3 buah ini bagi mengimbau nostalgia kakak masa kecik dulu..

TukangKebun said...

Meriah meriah stok tak henti-henti ni best

Sola Hadi said...

salam kenal..

wah, bestnye tgk tomatilla bnyk...
pokok saya asyik bunga pastu gugur dan seterusnya..pakai baja ape ye

@na said...

1. ummuaidan;
wassalam, buah ni kalau dh ranum lantern tu akn terbuka dan kita blh nmpk buahnya kat dalam...mmg unik,ummu

2. saodah ismail;
wassalam, buah tomatillo matang akn bertukar menjadi kuning...mmg sedap jgk, blh rasa manis2nya tu..

3. kakzakie;
oooo nama buah cimplu'an...klasik nam tu kak...maksudnya kakak dah lama tnm pokok ni...kami yg telambat ni..hehehe
tima kasih kak sudi singgah dan singgah2 la selalu na...

4. Tukang Kebun;
Alhamdulillah rezeki...hehehe

5. Sola hadi;
wassalam sola...mmg mcm tu...mula2 berbunga gugur habis...lps tu ok...Baja kompos lebih sesuai rasanye...InsyaAllah akan bebuah lebat!
3.

rostina76 said...

salam @na….jakunnya ros. tak pernah tgk buah tomatillo ni. org makan mcm tu je ke @ buat bahan dlm masakan?

nadia rashid said...

Galak berbuah...nnt ambik la gambar isi Dalam nya..sy x pernah tgk

Awin said...

ana...balik aloq setaq kami nak singgah laaa makan tomatillo! Banyaknya!

yan's cottage said...

@na....ada nama lain tak selain nie....boleh buat masak atau makan macam tu je.....

@na said...

1. rostina76;
wassalam...saya pun sebenarnya pun jakun jgk ros hehehe...baru cuba tanam dan rasa tomatillo ni...ikutkan tomatillo ni byk digunakan dalam salad atau dimakan segar begitu saja..

2. nadia Rashid;
InsyaAllah nadia...nnti saya upload dlm next n3..

3. Awin;
boleh2 hehehe...

4. yan's cottage;
yan, tak pasti lah plk tp ikutkan kakzakie buah cimplu'an...

Lynna Ghani said...

Geramnyaaaaaaaaaaa tgk tanglung mini kat kebun Ana tu......:)

suka suka said...

Tumpang seronok tengok ... bergantungan meriah... alhamdulillah

sud@is said...

datang lagi tengok tomatillo dah masak ka semua

ct aju said...

salam kenal...bestnya meriah...ct semai benih xtimbul2 pokoknya...huhuhu

@na said...

1. lynna ghani;
betui la lina...mmg teruja tukang kebun nnengok nyer...hehehe

2. suka suka;
Alhamdulillah....syukur...ciwi saya dibuatnye k mar...hehehe

3. sud@is;
mai, mai la..tk pa aiih...setengah dh tuai marin...manis2 rasanya sud@is...saja hbq nk bg teliuoq!!hehehe...

4. ct aju;
salam kenal ct...tomatillo mmg susah germinate...mkn masa bebulan...ni pun sepokok je yg hidup...
tima kasih sudi singgah...singgah la selalu ya..