Thursday, November 14, 2013

Siasatan selesai, culprit tertangkap hari ini


Sepandai-padai belalang terbang akhir tertangkap jugak!!!! Eeeiii geramnya…Licin daun bunga raya dimamahnya…tinggal batang ja…sedih, sedih….

Selamba je si belalang kunyit ni, macam tak bersalah

Tengok tu tinggai batang…habis daun dikunyah!!!


Tapi, dek terlalu tamak, dah kekeyangan tak larat nak terbang!. Sembur ja air jatuh tergolek ke lantai…

17 comments:

Ibu Qistina said...

hehehe.......goreng kunyit pun sodap kot...uhuhu......geli plak tgk belalang kaler kuning ni. antara musuh gardener paling mencabar. kejap je licinnye..... :)

@na said...

hahaha...tk yah boh kunyit dah...mmg geli...cpt sgguh dia mkn...pg tgk dah licin....hari tu pokok lemon dibelasahnya....mencabar betul lah

ummuaidan said...

hehehe..tak pjg umur dier..kat sini takder belalang ana..

@na said...

oooo ye ke? selamat lah tanaman ummu...

nadia rashid said...

kat umah sy pun ada ni...kat pokok bunga kenanga...nak bunuh kang takut apa2...biar je dulu..geram je tengok....

@na said...

kalau dia tk attack tk pa nadia, tp kalau dia dah start....mmg tinggal tunggul la nmpknye...

Pedasdanmanis said...

Gemuknye belalang.. mane tak abis nye daun kene makan.. kalaulah ada petua nak halau belalang ni dr dtg..

sud@is said...

jgn mare tu makanan diaa...dia datang nak berkenalan hahaha

@na said...

1. Pedasdanmanis;
itu baru seekor...kalau seangkatan tk tau la jadi mana ni...pasni kalau terjumpa tip halau belalang jgn lupa kongsi, k

2. sud@is;
datang berkenalan tu jgn la "mesin" semua daun bunga raya org...bg la salam dulu kan....pokok yg secoet ni jgk yg dia suka....tk puas hati betui la...hehehe

Ummu Madihah said...

Salam 2@na,

he he, tertangkap juga ya. Pandai betul ejen CSI ni ya! Mak Aji pun pernah nampak ada belalang ni kat laman dan daun bunga raya pun rongak juga! Haaa, putting two and two together, agaknya dialah juga yang buat onar kat daun bunga raya kat sini ya! TQ @na, kerana selesaikan kes Mak Aji juga, he he!

@na said...

wassalam mak aji'
hahaha...kalau lagu tu, boleh tutup kes la ni mak aji...

adrianna syaz said...

Caught in action eh belalang tu.hehehe.close file dah ni :)

Awin said...

sedap ni buat panggang! Masa di Lenggong pernah makan belalang kunyit panggang :)

suka suka said...

Assalam Ana ..Kat Seremban ni memang banyak belalang ni... tak pasti daun apa yg dingapnya... seingat akak daun pokok flokoli ada yg rongak .. tak abis pun...

@na said...

1. adriana syaz;
hehehe...hrp2 tu blh closed forever...jgn dtg2 lg dah...

2. awin;
boleh mkn? sedap ke awin...

3. suka suka;
wassalam k mar, belalang ni mmg menakutkan la k mar...hari tu pokok lemon habis kunyah, pastu basil dan ni pokok bunga raya plk..

yan's cottage said...

biasa lah tu....bila ada tumbuhan ada je...perosaknya....rezeki dia la tu...kan....

@na said...

hehehe...betui la yan...tp sedih jgk la, ari tu pokok terung tinggai rangka, pastu sepasu basil merah tinggai ranting, pokok lemon...hrp lps ni tk attack lg dah