Thursday, February 27, 2014

Laman “serabai”…



Bila dilanda ke‘bizian’ macam ni la jadinya…“Kebun” terpaksa ditinggal-tinggalkan… merana semua tanaman…, memang be“serabai” lah jadi nye….

Macam malu nak post n3 ni…
Masa laman tengah subur menghijau memang syok, tapi kalau dah jadi macam ni…hermmmm

Heliconia kekeringan

Tanaman perlu dibelai…tapi jika terabai semuanya tak mampu bertahan…kesian
Sunflower dah kecut, thyme kekeringan, rosemary kekuningan, cili teruk diserang bena…pendek kata laman dah jadi macam gurun sahara…tambahan pulak sekarang dengan cuaca yang sangat panas di belah utara ni..kadang tu cecah 38 - 400 !!!!!
Sunflower…”sunset”

Thyme, agaknya boleh diselamatkan ke ni?

Rosemary pun sama!

Laman dah kering kontang dan tanaman kebanyakannya lecur dek bahang matahari!

Semuanya dah macam kena start all over again…


12 comments:

suka suka said...

Assalam Ana..Yg penting beri air dulu.. laman akak pun serabai juga.. tak boleh nak melawa... laman akak kena ada strategi untuk menghadapi kemarau kuat ni.. pokok kuat dan besar jadi pelindung yang kecil

Ibu Qistina said...

Assalalam @na,

senasib la kita @na,dah la kering banyak pulak tu yang mati....banyak juga yg kene kemas. Mood pun ke laut dengan cuaca panas terik tak boleh nk keluar lama2 pening pala berjemur lama. Banyak jugak yang @na kene set up balik ni. Happy garden,buat slow2 ya. :)

nadia rashid said...

rupanya ramai seangkatan...in shaa Allah..boleh diselamatkn...sy amik masa 15 minit jer sebelum nk maghrib..skang maghrib lmbt jd sempat lah sekejap pun jd lah

sud@is said...

haihai..lama menghilang..pancutkan air ajaaa..2-3 hr pulih laa tu

UmmuAidan-Arissa said...

salam ana,
senasiblah kebun kita nampaknya yg tak cukup kasih sayang nie..

Tarique Syahman said...

Salam @na..tu laa..sekarang ni cuaca sangat panas sampai semua benda pun kering..siram pagi dan petang pun ada jugak pokok yang mati kekeringan..

Pedasdanmanis said...

Salam, @na.. takper masih ada harapan.. buat sikit2 lah.. lame2 hijau la balik..

sabariah osman said...

Takpe..blh di selmatkan lagi..sbb ada daun hijau lagi..siram je air pagi ptg

@na said...

1. suka suka;
wassalam k mar...bagus strategi k mar ni...pasni kena tnm pokok besar sebagai pelindung...tqvm...

2. Ibu Qistina;
Wassalam ibu qistina...kita serupa nmpaknyer...hehehe...tk pa kita start slow2

3. Nadia rashid;
kena start balik ni...thanx nadia for support...

4. sud@is;
hrp2 pulih cepat...mcm kebun sud@is subur menghijau...

5. UmmuAidan-Arissa;
Wasssalm ummu, betui la...kebun tk cukup kasih sayang...hehehe

6. Tarique Syahman;
Wassalam...ni cabaran bg weekend gardener kan?

7. Pedasdanmanis;
Wassalam PM, tima kasih atas sokongan...hrp2 terus bersemangat ni..

8. sabariah osman;
tima kasih sudi singgah bagi sokongan...tqvm

Kakzakie said...

Kakak rasa boleh lagi tu ana. Selagi ada dun hijau dia masih boleh yg perlu sekarang kena siram lebih kerap. Macam pokok bunga kakak pun sama. Layu memanjang. Kesian tengok...

ps: baru kakak tahu macam tu pokok rosemerry.

Linda said...

Heliconia kt rumah saya pun dah 'serabai' @na...hihi

Anis said...

salam kak.. akak beli mn benih pokok rosemary. anis pun dk cari juga. :)
anis dk kt perlis. xtau nk cr kt mn.
kalau x keberatan , akak sms atau whtsap kt nom anis ya 017 485 2866.
tq kak