Tuesday, September 20, 2016

Pisang nangka rancak berbuah...

Pisang ni jenis kacukan pisang nangka dengan pisang raja. Memang  rasa dia agak berbeza dengan pisang nangka biasa. Lebih sedap. Tapi tak tahu cakap macam mana hehe. Yang pasti rasanya berbeza. 

Pisang nangka kacukan raja..

Pokok pisang nangka jenis ni mudah berbuah. Bila dia matang ja (lebih kurang 8-10) akan nampaklah jantung dia terjulur keluar. Seronok betul tengok. Tak sampai 3 bulan lepas tu dah boleh tuai... 

Semua pokok matang berbuah..

Yang dituai seminggu sebelum raya haji..

Sayang, yang ni belum cukup matang...tumbang..

Senang tanam pisang tak payah siram, tak payah baja, hasilnya lumayan dan boleh berbagi rezeki....yang best tu purely organic...

Alhamdulillah.


6 comments:

Warisan Petani said...

Pisang nangka enak digoreng.
Pokok yang berbuah biasanya kena sangga untuk mengelakkan tumbang/patah.

Linda said...

Rajin betul ana ni ya :)

Bangchik and Kakdah said...

Jenuh makan pisang... :)

Kakzakie Purvit said...

Kalaulah kakak ada ruang tanah luas macam Ana memang kakak pun buat juga
Tak rugi sebab tengoklah hasilnya. Kakak suka goreng cecah dgn sambal kicap:)

Daun dia boleh buat bakar ikan, buat kuih - sedapnyaaa:)

E'in said...

cantik2 pisangnye..

@na said...

1. Warisan petani;
Iya la kena disangga sbb btgnya kcik ja tak padan nk support buah yg cukup berat tu...tima kasih ats cadangan

2. Linda;
Tanam pisang senang ja linda tkyah nk belek sangat...hehe

3. Bangchik n kakdah;
Mmg kak dah, blh buat macam2...paling suka pisang nangka rebus..

4. Kakzakie Purvit;
Kawsan tak la besar mana kak, cuma teringin nk tnm macam2 pokok mana yg bekenan dihati...hehehe

5. E'in;
Tima kasih...