Monday, August 19, 2013

Giant sunflower melentok atas pagar

 
Unik sungguh sunflower ni, dari pemerhatian sebelum bunganya berkembang ia akan berubah ke timur dan barat mengikut arah matahari naik dan matahari terbenam!

Tapi, bila dah mula berkembang sepenuhnya, bunganya akan set menghala ke arah matahari naik (ke timur). Dan tak lagi bergerak seperti sebelumnya.

Patutlah nama bunga matahari…bentuk dan warnanya sungguh menawan dan mencuri tumpuan!

Sunflower dari pokok ke3 telah kembang sepenuhnya pada minggu lepas. Dek oleh kerana terlalu berat batang pokok tak mampu menampung bunga yang semakin membesar, Sunflower mula melentok mencari tempat bergantung! Pagar.

Tak puas tengok sunflower kembang, dah melentok..

 
Close-up sikit, kelihatan seeds yang semakin matang..

 

9 comments:

ummuaidan said...

salam ana
sunflower nie mengingatkan sy sunflower yg pernah tanam dulu..mmg ginilah giantnyer...tp kerana dek berat cepat tumbangnya..

Adry@Daun said...

As salam @na,

Bunga matahari ni dah tak larat bawa diri tu @na. Nak kena menyangkut kat pagar. Berat sangat kot bunga dan bijinya, mungkin terkena air hujan yg menyebabkan beratnya bertambah secara drastik. Kalau secara semulajadi, ia mampu menampung dan mengawal beratnya sendiri.

Ada klon/varieti bunga matahari yg baru dah tak pandai dan tak tahu nak ikut arah matahari. Saya rasa seperti satu kekurangan kerana bunga matahari jenis lama(sebesar pinggan tu) akan setia mengikut arah matahari.

@na said...

1. ummuaidan;
salam ummu, sayang kan.. kalau tegak memang Nampak majestic sangat!

2. Adry@Daun;
salam en adry. Betul la rasanya...bunga tu berat terpaksa melawan daya gravity sbb pokoknya agak tinggi..

Ummu Madihah said...

Salam @na,

Cutelah pulak sunflower melentuk atas pagar tu, macam baby melentuk kat bahu, he he!

@na said...

Wassalam, hehehe....betul la mak aji... sekali tengok mcm baby mengantuk lentok kat bahu...

yan's cottage said...

salam lembaran @na....

cantik gambar @na ambil tu....macam fotografer lah pula....

nawal said...

ada jual benih sunflower giant ni?

nawal said...

ada jual benih sunflower giant ni?

@na said...

1. yan's cottage;
hehehe tima kasih yan...guna phone je tu...

2. nawal;
saya tak jual..tapi kalau nawal berminat emel kan alamat...InsyaAllah saya cuba hantarkan seeds dari bunga yang dh kering tu...tapi takut tak tumbuh lah...blh cuba la kan...