Monday, December 9, 2013

Peperomia pellucida - sebelum ni dok dicabut buang je

Disangkakan rumpai. Memang banyak tumbuh kat laman. Bertenggek dalam pasu-pasu tanaman lain.

Tetiba je muncul dalam pasu

Ingat tumbuhan pengacau, selalunya pokok ni dicabut dan dibuang jauh-jauh….Betul-betul kurang ilmu tentang tumbuh-tumbuhan ni. Nasib baik dengan lawatan ke kebun kawan-kawan bertambah lah sikit ilmu tentang edible plant ni..

Peperomia pellucida atau dikenali juga sebagai ketumpang air/sireh cina tumbuh sendiri dicelah-celah batu bata dan ditepi-tepi pasu. Cukup subur, walau pun tak dibaja!

Hidup subur di celah-celah batu

Subhanallah, tumbuhan berbatang berwarna seolah-olah silver dan daun bersinar ini rupanya sejenis herba yang tinggi khasiatnya. Cukup baik untuk merawat atritis dan sakit sendi.

Lepas ni akan cuba dituai. Tapi tak tahu nak masak apa yang sesuai… sebagai percubaan pertama ambik jalan selamat masukkan dalam telur dadar!

 

10 comments:

sud@is said...

@na
Rasa macam kenal pokok ni.. lepas ni boleh blend buat minum kot..

Lynna Ghani said...

Salam Ana...

saya pon dok bela pokok ni....dah ada dua pokok tumbuh sendiri dlm pasu....tapi tak pernah tuai & try lagi mkn ni sbb pokok kecik lagi.....nnt update ye mcm mana rasa dia....:)

ummuaidan said...

boleh rawat arthritis yer ana?bagusnya sy ade jugak terkena sakit nie kengkdang..tp manalah nak carik kan..

Pedasdanmanis said...

Salam @na, bekebun sambil menyihatkan badan. kami pun slalu cabut.. xtau ada khasiat disebaliknya.

@na said...

1. sud@is;
memeng pokok ni tumbuh merata2 tp kita je tk tahu blh dimkn....syg kan selama ni dok buang2...hehehe

2. Lynna Ghani;
wassalam lina...InsyaAllah sy update nnti...ingat nk try buat kerabu...utara...best kan?

3. ummuaidan;
ikut kan info dr otai kebun...mcm tu ummu...selalu ada tummbuh kat kebun tu...mungkin ummu tk perasan, cuba intai2

4. Pedasdanmanis;
wassalam...pasni kita tuai buat salad save belanja dapur...tk yah tanam tp blh tuai hehehe

Pedasdanmanis said...

Betul @na duit save badan sihat...

cucubulat said...

salam @na,,subur jugak ketumpang air tu,,dulu2 masa belum tahu ia brkhasiat cabut buang jer,sekarang duk cari2 jugak sekitar rumah saya tu tak da pulak,,rasanya cicah sambal belacan pun sedap kot..

Juntaian Kesidang said...

Assalamualaikum..... mak mertua kak ani selalu gak amik campur pucuk-pucuk lain buat sayur...biasanya sayur lemak...tp buat stir-fry pun gerenti boleh...kot...?? :))

Juntaian Kesidang said...

wooops..lupa plak nk beritahu...kakni share post ini d FB...rasernya brmanafaat utk dketahui lebih ramai khalayak....maaflaa dh buat baru beritahu...err x mintak izin dulu....sorrriii yer... :))

@na said...

1. cucubulat;
wassalam...mmg dah jadi adat agaknye, masa tk kisah besepah2 masa kita mula minat x jumpa la plk...hehehe...

2.Juntaian Kesidang;
Waalaikumussalam kak ani...kita kongsi utk manfaat bersama...tima kasih krn sudi panjangkan info ini