Tuesday, January 6, 2015

Teh bunga kemangi...

Hari ni, jom kita minum teh bunga kemangi...

Saja tuan tanah nak manfaatkan semuanya yang ditanam di laman, termasuklah bunga kemangi ni. Sayang nak buang begitu saja. Kalau pucuk boleh dibuat teh, tak salah cuba  buat teh campuran pucuk dan bunga kemangi...

Teh bunga kemangi

Bunga-bunga kemangi yang dituai.

Bunga dan daun kemangi yang direndam air panas

Setelah dibiarkan 20 minit. Tapis. Minum suam-suam…tambahkan sedikit madu untuk perisa…
Rasa teh ni ok lah jugak, tapi baunya agak kuat sikit…sapa yang suka daun kemangi mesti tidak ada masalah minum tea ni..

Selamat mencuba…

9 comments:

Kakzakie said...

Org mandi air bunga Ana minum air bunga:)

Mesti tambah berseri Ana maklumkan minum air bunga hihi....

@na said...

nak tegelak pun ada baca komen kak zakie ni...
ingat pasni nak buat mandi la plk..hehehe

Honey said...

Salam Ana,

Eh boleh buat teh ke?

Pokok kemangi ni tengah galak berbunga kat rumah tu. Boleh lah nanti cuba. :)

Julie M said...

Assalamualaikum Kak @na,
Wah semua teh kakak try ye...bagus2 Julie pun pernah buat teh ni dulu, org cakap bagus utk ubati batuk, pas baca post kak @na ni nak try juga buat teh kemangi balik :)

suka suka said...

assalam Ana..rajin sungguh mencuba...

Endah Murniyati said...

Khasiat dari teh ini apa? Bolehlah coba ni teh!

Normala Saad said...

Ana ni rajin mencoba lah...

Yang Saya Suka said...

Biji bunga kemangi yang sudah kering pun boleh dibuat minuman segar setelah direndam ditambah syrup dan ice. Sedaap.. :)

TukangKebun said...

Rasa macam baru harumnya sampai ke sini.