Monday, January 12, 2015

Peria pantai dan belalai gajah sumber sayur hijau berkhasiat!



Sayur lemak putih pucuk peria pantai, daun belalai gajah dan keledek

Kedua-dua jenis pokok ni boleh ditanam melalui keratan batang. Memang mudah ditanam dan senang hidup. 

Tak sampai 3 bulan benih pemberian ofis mate ni dah boleh dituai…

Tuaian pucuk peria pantai dan daun belalai gajah

Seronok tanam pokok ni, boleh dijadikan sumber keperluan sayuran hijau segar. Paling bestnya, makin dituai makin galak ia mengeluarkan tunas dan pucuk-pucuk baru…

Pokok peria pantai

Pokok belalai gajah

Bagi part time garderner rasa nya elok tanam pokok ni. Tak banyak kerenah dan kurang berpenyakit. 

Tentang khasiat kedua-dua pokok ni, tuan tanah rasa semua dah maklum terutama daun belalai gajah (snake grass) yang dipercayai sangat berkesan untuk merawat kanser.
Wallahuallam…
Selamat berkebun…


9 comments:

Linda said...

tak pernah rasa lah ulam2 tu ana, mesti best kan bila dimasak lemak tu...makan pulak dgn sambal belacan...mmm sedappp

Kakzakie said...

Itulah yg kakak suka bila masuk blog Ana ni. Kakak tak tahu pun belalai gajah tu boleh buat sayur. Yg kakak tahu jadikan teh minum utk elak kanser...

Endah Murniyati said...

Belum pernah lihat tanaman ini disini. Sepertinya sangat menarik. Thanks for sharing.

sud@is said...

Semua ulaman boleh disayurkan lah ya....pandai ana menroka resepi baru..

Julie M said...

Assalamualaikum Kak @na,
kakak memang bestlah mcm2 resepi baru kakak inform, 1st time Julie tahu belalai gajah ni boleh buat sayur, baru je Julie cantas belalai gajah yg tumbuh merimbuh dilaman rumah, & buang, kalolah Julie tahu, takkan Julie buang, anyway terima kasih banyak2 utk info yg sangat berguna ini kak... :)

Normala Saad said...

Salah satu X factor Ana ialah suka sungguh mencuba resepi baru..Ini kak suka...hehee mcm entry ni tak tahu pula belali gajah boleh buat masak lemak..

TukangKebun said...

Makanan foraging orang-orang dulu banyak khasiat.

Najib Ariyan said...

belum pernah lagi kenal ngan kedua2 daun tu lah... ni first time dengar... buat sayur yer... atau makan gitu jer

Yang Saya Suka said...

Mm.. nyam-nyam.. sama seperti Bu Endah, belum pernah tahu pokok berdua ni,