Cukup
senang. Kita boleh hasilkan cambahan hijau (green sprouts) dari biji sayuran
yang dibeli dari pasar. Salah satu biji labu..
Jadi,
kalau beli labu jangan buang bijinya…Sayang. Manfaatkan sepenuhnya anugerah
alam yang tak terhingga ini. Asingkan biji dan keringkan. Simpan.
Cukup
murah dibeli dari Giant, hanya RM0.99 shj
Jika
ada kelapangan, boleh cambahkan sebagai sprouts hijau. Sprouts
labu!. Dengan
sedikit usaha je, kita dah boleh hasilkan sendiri sayuran hijau yang
berkhasiat. Tak perlu ada tanah yang
luas, jentera yang canggih, kita hanya boleh hasilkannya dalam bekas-bekas
kecil di ruang dapur kita sahaja.
Seronok
buat sprouts ni….sat saja dah boleh tuai sayuran hijau. Senang, ringkas dan
cepat. Kos ? “Tersangat minima”
Jom
kita mulakan!!!
Masukkan
sedikit tanah dalam bekas “terbuang” (reuse container), padat dan basahkan.
Kemudian tabor rata-rata biji labu ke dalamnya, dan tutupkan dengan kertas surat khabar yang telah dibasahkan.
Bekas
cambahan dibalut surat
khabar basah!
Letakkan
bekas tersebut ditempat gelap selama 2 malam. Dalam tempoh itu, periksa bekas
cambahan dan sembur air bagi mengekalkan kelembapan.
Cambahan
pada hari ke-3, telah bersedia menerima cahaya
hari ke-5
Dalam
masa seminggu dah boleh tuai.
Selepas seminggu, dah boleh tuai..
Cukup
mudah. Temukan mereka dengan tanah, air dan cahaya, ia akan bekerja mengikut
fitrah masing-masing.
Jika
direnungkan…ternampak dalam biji-biji halus tersimpan daun, dan jika tidak dituai
akan terus membesar, berbunga dan buah…kering dan menghasil benih semula…
Melengkapkan
satu kitaran yang amat menakjubkan!!!!
Tabarakallah..
11 comments:
mudahkan,,,seminggu jer dah boleh tuai,,selalu @na makan mcm mana,,buat nasi goreng boleh tak?..
biji labu tue kena keringkan dlu ker baru tanam..hehe.
1. cucubulat;
mmg sgt mudah dn cukup ringkas...itulah selalu dibuat...masukkan dlm nasi goreng...mmg best..kdg buat sayur goreng tumis dengan ikan bilis...cuba la..tp dia ada pahit2sikit
2. muka petak petak;
ya, ya...betul, biji tu keringkan dulu...nak buat kuaci pun boleh...hehehe
salam ana,
mana lebih sedap sprout kcg hijau atau yg labu nyer..tak berani tak cuba sbb blom pernah makan..heheh
sprout! sungguh asing bagi ku kecuali `toge'..cemana ke masaknya @na..cuba bg resepi..takut kalu lebam sayoq kena hunggas...hahahaha
Salam @na,
Wah, buka kebun kat dapur ya! Seronoknya! Ingatkan biji kacang hijau je yang dibuat taugeh dalam rumah!
1. ummuaidan;
wassalam ummu, sprouts labu pahit sikit, tp kalau masukkan dlm nasi goreng tk terasa sgt...mmg sedap la ummu....hehhehe
2. sud@is;
buat mcm kangkong goreng belacan tu...cnfirm mnjilat jari...hehehe
3. Ummu Madihah;
wassalam mak aji, hehehe tk yah bepanas, berhujan senang2 je tanam sayur kat dapur...best kan?
Huyoo..@na - kreative sungguh. mesti cube nih..
brilliant idea ni! Perlu cuba
1. pedasdanmanis;
cuba la...cpt, ringkas dan murah...hehehe
2. Awin;
pasni kalau labu tu jgn buang bijik, hehehe kalau tk mo buat sprouts blh buat kuaci..
pertama kali tengok idea mcm ni. terima kasih..saya pun nak cuba nih
Post a Comment