Thursday, April 24, 2014

Nenas kerdil



Pokok nenas ni kat belakang bagunan pejabat kami. Satu pokok je… Dah lama dok tengok-tengok pokok ni… Kemarin, baru perasan pokok ni sudah berbuah. Ada 4 biji. Kecik-kecik. Cukup comel dan nampak sangat unik!

Nenas kerdil/dwarf pineapple

Buah yang comel-comel

Terus tanya dengan pak cik gugel tentang keistimewaannya…
Antaranya, nenas kerdil atau “dwarf pineapple” ni cukup baik untuk merawat batu karang!

Kalau minggu depan buah nenas ni masih tidak dituai, ingat nak bedek pakcik gardener minta sebijik…. Nak tau apa rasa dia…

Agak-agak pakcik tu bagi tak??...



10 comments:

suka suka said...

Selalu ingat untuk tanaman hiasan je... semoga berjaya membedek pakcik tu..

Tarique Syahman said...

Salam @na..kalau tak dapat buah, dapat mahkota nenas tu pun OK. Boleh cuba tanam kat rumah pulak..hee..

sud@is said...

Mudah2an dapat @na, mintak lebih untuk kawan samaya, jambul nenas pun ok juga...

Kakzakie said...

Eh.. boleh makan ke Ana? Rumah kampung kakak ada tanam tapi kakak ipar kakak tanam dlm pasu. Tak pernah terfikir nak merasa pulak.

UmmuAidan-Arissa said...

comelnya nenas kerdil tuh..nanti dah rs nanti share tau bagaimana taste dia..:)

rostina76 said...

pernah nampak nenas kenit camni tapi ingat xleh makan….heheh

Ibu Qistina said...

macam nenas hiasan kan? kecik je pokok dan buahnya. tak tau pulak boleh makan. :)

nadia rashid said...

Boleh mkn ke? Tanya dulu dgn pakcik tu sebelum rasa hihi...

@na said...

1. suka suka;
hehehe mcm malu la plk nak pi bedek pakcik k mar...

2. Tarique Syahman;
betui jgk...bedek mahkota lg bagus...blh tnm kan...

3. sud@is;
ingat mintak jambul ja...tk lah melampau sgt kan? hehehe

4. Kakzakie;
mungkin la kak...sbb ia mujarab utk penyakit batu karang..

5. Ummuaidan-Arissa;
mmg comei...InsyaAllah..

6. rostina76;
mungkin tk sesedap nenas biasa kot...

7. Ibu Qistina;
mmg sesuai utk hiasan ibu qis...comel n nmpk unik kan?

8. nadia rashid;
hehehe...mmg tk berani nk rasa pun ni nadia...

PisauNenas said...

Siap Warna pink lagi nenas tu, kalau nk beli nk tanam mesti mahal ni

- -Alat buang Duri Nenas