Wednesday, October 29, 2014

Tanaman laman: WW#-Sum sum dah berbunga!!



Se bulan dah berbunga…benih/keratan dari SIL

Tuaian sum sum bersama bendi & daun bawang

Sum sum (mixed) goreng belacan

14 comments:

Kakzakie said...

Aduhai Ana... kakak tak tahu pun pokok ini boleh dijadikan sayur. Kakak ada nampak dekat rumah corner jiran kakak yg cina tu tanam. Kakak ingatkan pokok bunga...

UmmuAidan-Arissa said...

salam ana,
sy nie mmg jkun lah..sum sum pun tak pernah dengar ni kan plak nak buat sayur..huhuh

Julie M said...

Assalamualaikum Kak @na, wah boleh buat sayur goreng rupanya. Julie tanam pokok som2 ni utk perhiasan je, nanti nak try ambil pucuknye utk buat sayur goreng, :) thanks utk recipe tu....

sud@is said...

Baru tau ni pokok sumsum, baru tau juga boleh dimakan,dikampung dok panggil pokok kuku kambing..

Ibu Qistina said...

Assalam @na,

mcm rupa ginseng jawa ja? Sedap sayur ni saya masak dengan makaroni resepi diana. Goreng saja pun confirm sedap. :D

AMIIZAA said...

salams na,

1st time dengar nama pokok nie..

sud@is said...

OPPPss pembetulan disini bukan pokok kuku kambing seperti dikomen diatas, yang betul ialah POKOK LIDAH KAMBING,, bekkk

Honey said...

Salam Ana,

Pokok sum sum tu bagus untuk darah tinggi kan? I suka makan buat ulam. Sedap! Tapi dah lama dulu. Teringin nak tanam.

Rumah india belakang tu ada pokoknya, nak minta takut pulak pokok tu pernah di kencing anjingnya.. so batalkan saja niat di hati ini :(

Endah Murniyati said...

Tanaman ini banyak tumbuh liar di raised bed saya, bunganya cantik sekali. Saya tak sering memasaknya. Tanaman ini luar biasa cepat pertumbuhannya.

kakyon said...

ana..boleh tunjuk daun pokok sumsum tu. pertamakali tengok..

Normala Saad said...

Dulu2 tanam macam pokok bunga je, jemu buangkan. la ni bila tengok orang masak bagai..rasa nak cari nak tanam balik.

@na said...

1. kakzakie;
kakzakie, saya pun baru tahu dari kak ipar...dia ckp daun ni sedap buat sayur...mmg sebelum ni tnm sebagai pokok hiasan...rugi kan?
pasni kakzakie blh lah ngendeng minta keratan dgn jiran kakak tu...hehehe...pokok ni cukup2 senang hidup...selamat mengendeng kak..

2. UmmuAidan-Arissa;
Wassalam ummu. rasanya ummu penah tane pokok ni...mace pokok bunga tp kita ja tok tahu blh dimakan...hehehe

3. Julie M;
Waalaikumussalam julie. Rugi julie tak makan hehehe...sebenarnya akak pun baru tahu ia blh dimakan...
pasni cuba la goreng belacan daun sum2 julie tu...hehehe

4. sud@is;
ntah sud@is...kak ipar yang ckp pokok ni sum2...glamor jgk nama ni kan? hehehe

5. Ibu Qistina;
Waalaikumussalam ibu qis.
Mungkin kot ibu qis tak pasti, ni kena mintak diana tlg cnfirm...

6. AMIIZA;
Wassalam miza. oo ye ke? pokok ni cukup mudah tnm miza..Mungkin miza panggil nama lain kot..

7. Honey;
Wassalam honey. Tak pasti la honey...
Pasni nak try mengulam plk...

8. Endah Murniyati;
Betul endah bunganya sangat cantik dan pertumbuhannya cukup luar biasa...

9. kakyon;
In Shaa Allah kakyon...saya cuba, dlm next n3 nnti..

10. Normala Saad;
betui2 kak...saya baru je try ni...mmg sedap kak!

TukangKebun said...

Akar Som/Ginseng Jawa ni mudah betul beranak-pinak nanti keluarnya meletop-letop.

Zana Mohd said...

Oooo ni rupa daun akar som...masa pertengahan tahun 80an dulu ada tonik berasaskan daun ni di pasaran....ramai pengguna kata bagus, tapi tak tahu apa hal, tak lama lepas tu kena banned pulak!