Sunday, March 1, 2015

Kenapa banyak sangat ladybug kat pokok lemon?



Huish..lama sungguh tak post entri baru…dah berbulan… Kadang tu bukan sibuk sangat pun tapi tak dak subjek menarik nak post…
Sejak lepas banjir besar melanda Kelantan, kini negara dilanda kemarau terutama kawasan utara ni. Hari2 suhu di alor Setar mencecah 38oC..cukup panas dan kering…Mood berkebun pun turut sama mengering.. Cuma keluar siram2 ja..

Kesian tengok pokok-pokok di laman.

Tapi, petang kemarin dari pintu dapur terperasan ada banyak bintik-bintik merah di celah-celah daun pokok lemon. Bila didekati dan diamat-amati rupanya gerombolan ladybugs bertenggek di sini. Kalau sebelum ni nak tengok dua, tiga ekor pun susah!


Ladybugs dicelah-celah daun..

Ni dah cuba di closeup



Kenapa ya? 

Bagus ka tak bagus?

Harap sahabat bloggers semua dapat berkongsi pandangan dan info di sini. Tima kasih semua.


6 comments:

sud@is said...

Bagus la ada ladybugs ,pemburu serangga dipokok nanti habis bena2 putih dimknnya, btoi tak ana

❤Kamsiah❤ said...

Musim panas..depa cari tempat sejuk..celah2 daun..

Bunda a.k.a KN said...

Mungkin ada betoi jugak pendapat Kamsiah tu ana...

Honey said...

Salam Ana,

Rasanya ladybug ni bagus untuk tanaman. Sebab kalau tak silap nampak gardener dari Australia ternak ladybug dan dia release ladybug tu ke tanaman dia. Wallahualam.

@na said...

1. sud@is;
tapi sud@is, ni banyak sangat macam risau plk tgk...nmpk mcm pokok tgh kena serang penyakit!hehehe

2. Kamsiah;
mungkin la...depa suka bau daun lemon tu kot...sebab kat pokok mulberry depa tak singgah pun...

3. Bunda a.k.a KN;
Mungkin la Bunda...depa cari tempat berteduh..

4. Honey;
Wassalam honey...
ikutkan miss2 lady ni mmg pemangsa serangga kepada tanaman tapi banyak sangat macam risau pulak tgk..hehehe...
thanx honey for info..

TukangKebun said...

Besar gak spesies ladybug ni kalau tak zoom dekat sangat pun boleh nampak