Monday, March 2, 2015

Lantana suka kan panas!

Geram tengok bunga lantana, color nya cukup ceria. Dan memang sukakan cuaca panas. Lagi panas lagi gebu bunganya. Janji siram cukup. Bunganya kembang silih berganti. 

Lantana ni adalah penghuni baru laman kami. Baru ada dua pasu. Nak cuba dulu. Selepas 2 bulan ini lah hasilnya…

Bunga-bunga lantana yang sangat ceria

Unik. Warna bunga berubah daripada kuning-oren-pink

Akhirnya warna bertukar sepenuhnya - pink

Jatuh cinta kat lantana ni bila tengok kat perkarangan Hotel New Pacific. Sepanjang entrance ke hotel tu dihiasi pokok bunga ini. Amat cantik sekali. Menurut pakcik gardener hotel, pokok ni sangat tahan panas. Katanya lagi panas lagi bagus. (Siap interview gardener hotel lagi hehehe)

Jom tanam lantana…


7 comments:

Linda said...

Amboiii Lantana, kami tak tahan panas tahu tak heheh :p

Honey said...

Salam Ana,


Whoa cantik warnanya. Spesis hydrangea kah?

❤Kamsiah❤ said...

cantiknya..kalerful...

Endah Murniyati said...

Ini favorit saya dan almarhumah Ibu. Meski aromanya kurang sedap tapi warna dan bentuknya sangat cantik!

sud@is said...

Cantik nya dimata boleh memadamkan bau dihidung, sebagai pencegah serangga perosak juga kan @na....

Normala Saad said...

Kak pun suka bunga tahi ayam ni...memang dia kena letak tempat panas baru berbunga cantik. Just ada warna putih ja kat rumah...

TukangKebun said...

Banyak kegunaan dalam edible garden lantana ni.
Meriah cantik gugusan bunganya.