Sunday, October 13, 2013

Tuaian sambal belacan


Cili api, limau kasturi dan Genovese basil. 3 biji limau kasturi tu tuaian sulung dari laman. Dan Genovese/Italian basil sebagai ulam cicah sambal belacan.
 
Tuaian sambal belacan hujung minggu

Daunnya yang tebal dan rasanya yang agak “manis” serta baunya yang harum cukup sedap untuk dijadikan ulam.

Tak sangka pulak basil jenis ini agak mudah hidup dan subur.

Genovese/Italian basil dah mula berbunga…

Bunga basil muda katanya lebih sedap…

Kalau lah Italian baca entri ni sure depa menangis terguling-guling punya, tengok cara orang Malaysia makan basil ni…cicah sambal belacan! hehehe

8 comments:

ummuaidan said...

salam ana,
cantik basil ana..daunnya kilat berminyak gitu..mmg subur..sy pun blom pernah lg makan basil ngan sambal belacan nie..:)

@na said...

wassalam ummu, basil ni sesuai plk ditanam di sini...mmg daun dia berkilat...dan kalau kita gerak2kan daunnya...ia mengeluarkan bau yang Wangi...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum ana..
hijau berkilat daunnya.. cantek.. subur sangat nampak basil ni..
tak penah lagi makan ulam basil..

@na said...

Waalaikumussalam nani...ni dah tk subur sgt nani sbb pokok dah makin tua...hehehe...tp basil ni sgt mudah jg....kalau dh ada seeds blh kita kongsi nnti...

Lynna Ghani said...

Salam Ana....

sedap makan basil ni esp kalau daun dia still muda kan....belacan pon belacan la..mat salleh rugi tak pandai mkn sambal belacan kan...hehehe

@na said...

Wassalam lynna, kesian depa kan...tak tahu punyanye "kick" mkn basil ni dgn sambal belacan kan...hehehe

Pedasdanmanis said...

Bestnyer sayur ctik

@na said...

Alhamdulillah syukur...tima kasih sudi singgah