Sunday, April 7, 2013

Walaupun sekuntum…


 
Subhanallah.
 
Melur. Kembang sepenuhnya. Wanginya memenuhi ruang, walaupun hanya sekuntum. Tak lepas mata memandang. Putih berseri. Puas. Tak sanggup nak tengok, nanti kelopak-kelopaknya akan gugur satu persatu… Layu.

Melur, antara bunga yang paling diminati.
 
Tapi inilah perjalanan kehidupan. Tiada yang kekal.

 

14 comments:

nadia rashid said...

Gebu lah colornya

zamzurina zulkafli said...

nampak sihat segar bunganya. betul....tiada yg kekal...hanya Allah yg kekal abadi. marilah menyemai di dunia....akhirat nnt kita menuai

Adry@Daun said...

As salam @na,
Bunga melur yg ni dikenali sbg melur susun atau duke of tucsany. Melur susun ni ada byk jenis tau. Kita blh cam dgn lihat bilangan susunan kelopaknya. Melur biasa hanya selapis kelopaknya. Melr hutan @na kenal tak? Kalau tak penah tgk, blh gi tgk kat blog/kebun saya. Cari kat google, melur hutan.

ummuaidan said...

bunga melor nie sedap baunya..letak dlm sanggul yer.pakai kat umah..heheh

Ummu Madihah said...

Salam @na,

banyak lapis ya kelopaknya! Mak Aji punya x banyak gini, selapis dua je, pin x berapa wangi sangat.

yan's cottage said...

cantik macam ros pula kan...?

TukangKebun said...

Suci, Indah dan wangi :).

@na said...

nadia rashid;
tu la nadia, buat teruja ni..mmg gebu sungguh...so far ni kuntum yg paling besar..

@na said...

zamzurina zulkafli;
InsyaAllah zam...moga kita semua mendapat tuaian yg baik di sana nnti..

@na said...

Adry@Daun;
cantik namanya duke of tucsany..kena dgn rupanya...tima kasih bg tahu nama melur kesayangan tu...hehe..
en adry, search kt google melur hutan tu mcm imej ID en adry tu kan? tk penah jumpa lg kat alor setar ni...

@na said...

ummuaidan;
hehehe...mcm gadis pinggitan la plk..kalu ummu letak kat sanggul sure aidan teruja dgn mama dia..hehe

@na said...

Ummu Madihah;
mak aji, melur susun ni byk jenis..tp yg ni paling byk lapis dan paling besar yg penah saya jumpa...tapi dia susah berbunga sikit...

@na said...

Tukang Kebun;
Betul tu...diana...mmg indah, suci dan wangi!

@na said...

yan's cottage;
betul yan..melur ni kembang mcm ros.. sbb tu kot, ada juga org panggil jasmine rose