Tuaian
semalam..
Pucuk
ubi keledek, bunga telang, cili api dan pucuk cekur manis. Semuanya tu
dijadikan ulam untuk makan malam. Cuma pucuk ubi yang dicelur, selebihnya
dibuat ulam segar cicah sambal belacan. Sedap jugak.
Cekur
kembali tumbuh setelah dormant beberapa bulan lepas
Sedikit
protein bersama sayuran, serat dan warna semulajadi (hijau, biru dan merah dari
cili api) sebagai sumber beta carotene. Cukup, untuk sajian ringkas kami.
8 comments:
pahit tk rasa pucuk keledek tu?
Bnyak jgk tu ana..ckuplah buat makan sehari dua kan..
nak masak ape je tu @na?
1. smRose;
tak pahit rose...lg sedap kalau dimasak lemak cili api....
2. ummuaidan;
utk sehari blh la ummu...tp syok tgk kt kebun ummu ada mcm2 jenis sayur...nk kena usaha gigih ni...hehehe
3. Ibu Qistina;
makan raw je tu...hehehe...tertunggu2 n3 baru ibu qistina ni...
kadang2 boleh konpius antara pucuk keledek dgn kangkung bila dh dimasakkan. hampir sama je rupanya.
bagi saya pucuk keledek lagi sedap daripada kangkong...
Alhamdulillah rezeki bila berbakti pd tanah...
betul yan...syukur..Alhamdulillah ats nikmatNYA
Post a Comment