Monday, July 29, 2013

Hari ni dah kembang sepenuhnyA


Syukur.

Akhirnya, Russian giant sunflower berbunga dalam tempoh tak sampai 2 bulan.

Pokoknya tak besar sangat sebab tanam dalam pasu je. Pasu pun bersaiz kecil. Tapi tingginya lebih daripada tukang kebun (5’4”). Nak close up bunga pun susah.

Jom tengok proses sunflower ni berkembang…ciwi sikit sebab tak penah tanam sunflower sebelum ni..

FOTO 1:


 

FOTO 2:

 

FOTO 3:

 

FOTO 4:

 

Dan, AKHIRNYA... taraaa:

Dah kembang sepenuhnya…bunga matahari ni macam seolah sedang memberi senyuman penuh keriangan. Puas!

 

Sunflower ni jenis edible. Tapi sayang pulak nak petik dan nak masak bunga sulung ni. Mungkin next batch flowers boleh cuba sauté kot, InsyaAllah.

 

15 comments:

NaRshiFa KamaL said...

Salam...

Alhamdulillah..cantik dan cerianya bunga matahari ni. Nampaknya tema raya cik @na tahun ni warna kuning ceria lah :)

Adry@Daun said...

As salam @na,

Saya pun ada tanam bunga matahari yg namanya giant tp bila tumbuh ia hanya setinggi pinggang tuan dia. Bunga matahari mekar dalam jangka masa lama tp cepat rosak jika musim hujan.

smRose said...

cantiknya dia, boleh dimakan yer, menarik tu, nanti kalau dah dimasak boleh la tunjukkan lagi ya

@na said...

1. NaRshiFa Kamal;
salam shifa, memang warni sunflower ni sgt ceria...tapi warna tema raya tahun lain la plk...hehehe

2. Adry@Daun;
Salam en adry, harap ia dpt dpt bertahan smpai raya ni...berseri la sikit laman...hehehe

3. smRose;
IsyaAllah rose, tapi mcm cantik sgt nk makan sunflower ni...tp akn try jgk nanti..

ummuaidan said...

salam ana..
wah cantiknya bunga matahari yg dah kembang tuh..lama dah tak nanam bunga nie kat umah..tgk ana tayang jd rendu lak..:)

@na said...

salam ummu, ceria sungguh warnanya kan...tak leh nak bayang kalau tanam atas tanam berapa besar pokok sunflower ni ummu...mesti lagi cantik berseri...

saodah ismail said...

Assalamualaikum Ana,

Salam perkenalan,kagum saya tengok perkembangan bunga matahari cik ana ni, cantik berseri dgn warnanya yg terang. Tanam banyak-banyak boleh buat kuaci nnt.

suka suka said...

assalam ana... caiyok-caiyok.. cantik russian sunflower tu.. akak nya baru nak hidup tapi macam kurus je pokoknya..

zilazul said...

tak sangka bunga nih boleh makan, baru tau,hehhehe

@na said...

1. saodah ismail;
wassalam. Ahlan wasahlan...Alhamdulillah bertambah sahabat maya utk kita berkongsi info berkebun...
Ikutkan hati nk tanam byk2 tp ruang terhad, cuma blh tanam dlm pasu je...
tima kasih sudi singgah.

2. suka suka;
wassalam k mar, sunflower jenis elok tanam atas Tanah baru blh dia menunjukkan keupayaannya yg sebenar kan k mar... sbb ikutkan info ttg sunflower jenis ni, bersaiz besar pokoknya boleh tinggi lebih dr 4 meter. kena panjat tangga nk petik bunganya.. bestnye kalau ada ruang, mcm nk tanam byk2...

3. zilazul;
mmg blh dimakan...tp mcm tk sampai hati plk nak mkn Nampak cantik sangat hehehe

JaSSNaNi said...

bestnya... sure hati sebesar bunga matahari ni nampak kembang kan... seronok leh bela bunga sendiri.. :) tangan saya panas.. tanam apa pun mati.. :( sedeh sungguh la..

@na said...

memang...mcm syok seniri lah plk...bukan tangan panas, cuma kita ni kesuntukan masa je kan...tk blh nk belek pokok lebih2..hehehe

bard eny said...

saya baru je mule belajar tanam sunflower ni last week beli kt sg buloh tak tau lg susah ke senang nak menjaganya

bard eny said...

mane nak dapatkan biji sunflowe ni ye

bard eny said...

saya baru je mule belajar tanam sunflower ni last week beli kt sg buloh tak tau lg susah ke senang nak menjaganya