Thursday, August 21, 2014

Lady bug masih tidor…



Waktu pagi senang sikit nak snap miss lady ni. Dok diam je. Mungkin masih nyenyak tidor kot.
Lady bug atas daun kemangi

Ni pulak cik lady posing di pucuk sunflower

Tapi, di sebelah petang bukan main susah lagi nak snap, aktif bergerak dan terbang sana sini.. Kat bawah ni Cik lady yang sempat di snap waktu petang…gambar pun tak sharp!

Lady bug beraksi di tangkai bunga rumput

Yang ni pulak di celah rumput rampai

Tuan tanah seronok tengok dah banyak lady bug kat laman. Sikit sebanyak dapat miss lady ni mengurangkan masalah serangan aphid pada tanaman kami!




15 comments:

Ibu Qistina said...

Assalam @na,

suka tgk miss lady jadi penyeri di laman @na. Ada dia kuranglah sikit perang dengan aphid. hehe

Kakzakie said...

Kalau tak banyak sangat nampak cantik Ana. Tapi kalau macam rumah bapak kakak tu kat pokok Roselle dia baaaaayak sangat sampai naik geli. Last bapak kakak spray air sabun...

UmmuAidan-Arissa said...

salam ana,
ingat masa kecik2 suka btul main ngan che lady nie letak atas tangan cam jinak jer kan..:)

cucubulat said...

wah comelnya miss lady ni,,teringat pulak kraftangan anak yg tadika buat lady bug atas pinggan kertas.comel

sud@is said...

Oo berguna rupanya lady bird kat kebun sebelum ni dok halau dia, nak spray kesian....pas ni kena biarkan ye...ermm baru tau bila bc n3 @na...

sud@is said...

tq @na info yang sangat berguna untuk pekebun amatur macam saya.....hehe

Honey said...

Salam Ana,

Awat daun kemangi you besar?? I punya tak besar ponnnnn ..

Julie M said...

Untungnya @na, kat laman rumah Julie x pernah ada ladybug ni, nak cari gak info amcm nak attract ladybug ni datang ke laman rmh :)

Normala Saad said...

Lady bird ni memang comel tapi anak dia tu kalau banyak2 memang geli tengok...lagi satu habis daun berlubang dia nakan..

kakyon said...

..dikatakan kalau banyak cik lady dalam kebun kita..tandanya tiada bahan kimia dalam kebun..kiranya mesra alam lah..

Endah Murniyati said...

Kemangi kita beda ya, yang di gambar Ana tu kita debut selasih, kalau kemangi kita itu sweet basil

suka suka said...

Daun Pokok terung dia suka makan..

nadia rashid said...

Kalau kt umah ni lady bird suka duk kt pokok mulberry...Jd x de pengacau lain suka dgn mulberry

@na said...

1. Ibu Qistina;
Wassalam Ibu Qis...harap2 tu cik lady kita ni kuat menghadapinya...sbb aphid buk sgt...silap ari bulan cik lady jd mangsa...hehehe

2. kakzakie;
oooo ya ke...tk penah tgk miss lady ni byk sampai mcm tu...sbb jrg jumpa...kalau nmpk tu suka nya hati smpai tak terkata!!!hehehehe

3. UmmuAidan-Arissa;
betul2...kita kacau2, dia buka kepak terus terbang kan...comei sgt!!!

4. cucubulat;
mmg comei dan sgt istimewa ...hingga ia tlh jd icon brg hiasan kanak2 kan?

5. sud@is;
kira dia serangga baik...heroin utk tanaman kita sud@is...hehehe

6. Honey;
Wassalam honey... u silap tgk kot honey...yg brdaun besar tu daun bunga sunflower...hehehe

7. Julie M;
memang seronok tgk lady ni dah bertandang kat kebun kami...julie kena tnm pokok berbunga sikit, baru dpt attract miss lady ni...

8. Normala Saad;
oooo nmpk nya byk la cik lady ni kat kebun kak mala ya...kami plk jrg dpt tgk...tu yg ciwi satu mcm ni hehehe...

9. Kak yon;
betul tu kak yon...

10. Endah Murniyati;
oo ya? kami plk sweet basil disebut selasih...hehehe

11. suka suka;
patutla...nmpk byk kat pokok terung pipit...

12. Nadia Rashid;
ooo dia jd mak guard kat situ ya...

TukangKebun said...

Moga ladybug beranak pinak dengan banyaknya.